Varikozne vene - Poliklinika Venes

Varikozne vene

Varikozne vene su izvijugane i proširene vene na nogama uzrokovane povišenim tlakom unutar venskog sistema. S vremenom postaju sve šire uzrokujući niz zdravstvenih problema od kojih su najčešći osjećaja težine i umora u nogama, svrbeža, pečenja, noćnih grčeva, sindroma nemirnih nogu i bolova.

Mogu i spontano prokrvariti posebno u starijih osoba ili nakon manje traume. Povišeni tlak unutar vena s vremenom dovodi i do oštećenja kože koja postaje tamnija (hiperpigmentacija) uz razvoj hipostatskog dermatitisa, dok kod najtežeg stupnja dolazi to otvaranja rana (ulkusa) koje teško cijele (nekoliko mjeseci ili godina) te značajno umanjuje kvalitetu života kod tih pacijenata. Velik broj pacijenata se i danas ne liječi ili se liječi neadekvatnim metodama. Danas je i dalje u značajnom postotku bolesnika primjenjuju kirurške metode liječenja tzv. stripping ili crossectomia koje imaju brojne nedostatke kao što su boravak u bolnici, opća/spinalna anestezija, ožiljci, bolovi te duži oporavak i sporiji povratak normalnim aktivnostima.

Pojava recidiva je česta, prema nekim istraživanjima i do 50% unutar 5 godina. Unazad 10-ak godina razvijeno je nekoliko novih, tzv. minimalno invazivnih metoda liječenja proširenih vena kojima je glavna prednost u odnosu na kirurške metode značajno manja trauma i vrlo brz oporavak. Dijele se na termalne (EVLA, RFA, Venosteam) i netermalne u koje spadaju kemijske (pjena i cijanoakrilatno ljepilo – VenaSeal) te mehaničko kemijske – MOCA (ClariVein). Detaljnije o svakoj metodi možete pročitati u poglavlju moderna terapija. Proširene vene ne pojavljuju sa samo na nogama već i na drugim mjestima – npr. u skrotalnoj vreći muškaraca – varikokela, gdje mogu biti uzrok neplodnosti i bolnih testisa. Proširene vene mogu se također pojaviti oko jajnika i maternice te uzrokovati kroničnu bol u zdjelici koja se naziva sindrom zdjelične kongestije, a koji može biti praćen proširenim venama na vanjskom spolovilu i atipičnim varikozitetima na natkoljenicama. Jedno i drugo stanje može se uspješno liječiti postupkom embolizacije.

Uzroci proširenih vena

1. Dob

Vrlo rijetko prisutne u mlađoj populaciji. Starenjem postaju prisutnije, tako da 70% muškaraca i žena sa 70 godina imaju varikozne vene i teleangiektazije.

2. Genetika/nasljeđe

Imaju značajnu ulogu u nastanku varikoziteta. Pacijenti s proširenim venama imaju dvostruko češću pozitivnu obiteljsku anamnezu u odnosu na pacijente bez proširenih vena.

3. Spol

Nema značajne razlike u učestalosti proširenih vena između muške i ženske populacije osim što žene češće traže pomoć liječnika.

4. Trudnoća

Višestruke trudnoće mogu dovesti do nastanka proširenih vena u zdjelici ili žena koje su prije trudnoće imale problema s venama.

5. Visina

Tjelesna visina doprinosi razvoju proširenih vena, sjedeći način života bez kretanja
Duže stajanje i sjedenje na poslu utječe na pojavu kronične venske bolesti i proširenih vena. Rizik raste s brojem godina provedenih na takvom poslu. Također rad u toplom ambijentu, podizanje teškog tereta pridonosi razvoju proširenih vena.

Podijelite na društvenim mrežama