Zašto je potrebno liječiti varikozne vene - Poliklinika Venes

Zašto je potrebno liječiti varikozne vene

Ukoliko ih se na vrijeme ne ukloni mogu dovesti to značajnih zdravstvenih problema uzrokovanih povišenim tlakom u venama kao što su upale (tromboflebitis), lipodermatoskleroze i ulkusa koji teško cijele.

Vjerojatno je svatko od nas unutar obitelji ili širem krugu prijatelja imao mamu, djeda ili baku koji su imali natečene noge, vječito zamotane u zavoje koje im je značajno umanjilo kvalitetu života.

  1. Varikozne vene u nekih ljudi predstavljaju estetski problem, nose odjeću kojom pokrivaju noge i neugodno im je izlagati ih pogledima. Na taj se način ograničavaju u svojim sportskim aktivnostima, uživanju u odmoru i ostalim slobodnim aktivnostima.
  2. Varikozne vene su bolne. Povišeni tlak unutar vena dovodi do rastezanja stjenki, naprezanja glatkih mišića u srednjem sloju stjenke i vjeruje se da su opravo one odgovorne za nastanak bolnog stanja. Osim bolova mogu uzrokovati umor, svrbež, osjećaj probadanja, nemirnih nogu i noćnih grčeva. Svi navedeni simptomi nestaju ubrzo nakon liječenja.
  3. Mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja kože i ulkusa. Iako većina pacijenata s proširenim venama ne razviju ulkus, velik broj ulkusa na nogama je povezana s proširenim venama.

Prema preporukama National Institute for Clinical Excelence (NICE) Velike Britanije, primarna terapija u liječenju proširenih vena treba biti laserska ili RF ablacija. Te su preporuke izdane na temelju brojnih znanstvenih dokaza.

http://pathways.nice.org.uk/pathways/varicose-veins-in-the-legs#content=view-node%3Anodes-assessment-and-treatment

 

Podijelite na društvenim mrežama