Najčešća pitanja - Poliklinika Venes

Najčešća pitanja

Mitovi i zablude o venama

1. Žene imaju češće probleme s varikoznim venama

Unatoč ukorijenjenom mišljenju da žene imaju više problema s proširenim venama, istina je da je raspodjela bolesti između oba spola oko 50%. Razlika je da je ženska populacija osvještenija i ranije se obraća liječniku sa simptomima, gdje djelom ulogu igra i estetska komponenta bolesti.

2. Trudnoća uzrokuje varikozne vene

Pojava proširenih vena u trudnoći je relativno česta i djelom doprinosi progresiji bolesti osobito kod žena koje su imale višestruke porode. Tijekom trudnoće zbog povećanja volumena cirkulirajuće krvi dolazi do tlačnog opterećenja venskog sistema i sporije drenaže venske krvi iz nogu prema srcu.

Također je značajna i uloga hormona progesterona koji opušta venske stijenke i dodatno uzrokuje širenje vena. U trudnoći često dolazi i do pojave proširenih vena oko vanjskog spolovila (vulvarne vene) koje mogu biti praćene vrlo neugodnim bolovima i pritiskom. Utješna je činjenica da se nakon poroda dio nastalih proširenih vena spontano povuče. Ako i dalje zaostaju, osobito one oko vanjskog spolovila uzrok je najčešće problem u zdjeličnim venama (sindrom zdjelične kongestije ili pelvic congestion syndrome) te je potrebna daljnja obrada i liječenje postupkom embolizacije.

3. Proširene vene su samo estetski problem i ne treba ih liječiti

Radi se o vrlo proširenoj ali pogrešnoj percepciji bolesti. Proširene vene uzrok su brojnih zdravstvenih tegoba od osjećaja težine i boli u nogama, grčeva, oticanja, svrbeža i ekcema kože, a u najtežim oblicima bolesti dolazi do stvaranja otvorenih rana tzv.ulkusa koji izuzetno sporo zacjeljuju, ponekad i godinama.

4. Nema smisla operirati proširene vene jer se uvijek ponovno vraćaju

Često se u našoj praksi susrećemo s pitanjima da li uopće smisla operirati proširene vene jer dio pacijenata uvijek poznaje nekoga tko je imao operaciju i vene su se ponovno pojavile u kratko vrijeme iza zahvata.  Ukoliko bi takva tvrdnja bila istinita, potrebno bi bilo zapitati se kakva je uopće korisnost zahvata, i da li je tehnika koja se pri tome koristi adekvatna. Poznato je nekoliko uzroka rane pojave recidivnih vena.

Operirane su pogrešne vene. Vidljive proširene vene su posljedica bolesti venskih zalistaka na više mogućih/potencijalnih nivoa. Pažljivim kliničkim pregledom koji uključuje i korištenje Dopplera moguće je vrlo precizno otkriti bolesni (insuficijentan) venski segment.

Osim najčešćih uzroka u koje spadaju insuficijencija spoja površinske i duboke vene u preponi ili u visini koljena (safenofemoralna i safenopoplitealna insuficijencija), tu spadaju i prednja akcesorna grana velike vene safene (AAVSM), anatomske varijante spoja VSM i AAVSM, proširene zdjelične vene te brojni venski perforatori (spojevi površinskih i dubokih vena). Kod nekih pacijenata svi su ovi uzroci međusobno isprepleteni. Površni pregled ili neadekvatna priprema prije zahvata često dovodi to toga da se operiraju pogrešne vene.

Operirane su “bolesne” vene ali korištenjem neadekvatne tehnike. Da bi jasnije razumjeli ovu tvrdnju treba znati da vene nisu “organ” koji jednom kada se ukloni više ne naraste iznova. Vene su dio vezivnoga tkiva ljudskog tijela i na neki način programirane da se iznova stvaraju pogotovo iza traume kao što je npr. kirurško uklanjanje vena metodom strippinga.

Problem kod novostvorenih vena je da one nemaju zalistke i relativno brzo nastaju. Stručni termin kojim se to naziva je neosafenizacija/neovaskularizacija. U našoj praksi vidjeli smo brojne uzroke recidivnih vena, a vezani su najčešće uz neadekvatnu operativnu tehniku ; dio vena nije u cijelosti uklonjen metodom strippinga tako da se bataljak/ostatni segment velike safene puni iz jednog od perforatora/najčešće femoralnih.

Jedan od čestih uzroka je i neadekvatna preoperativna priprema i nepoznavanje anatomije prednje glavne grane velike safene (AAVSM) u kojoj vrlo brzo nastaje refluks ukoliko vena ima samostalno ušće u femoralnu venu ili se puni iz bataljka VSM. Rekanalizacije tretiranih segmenata trunkalnih vena nakon kemijske ablacije pjenom također je poznati uzrok recidiva. Metode termalne ablacije koje koriste toplinsku energiju za oštećenje vena (EVLA, RFA, Venosteam) u velikom su djelu svijeta potpuno potisnule kiruršku tehniku zbog minimalne invazivnosti i boljeg dugotrajnijeg rezultata.

Naravno, ukoliko se ove metode koriste bez potrebnog iskustva i znanja (npr nedovoljna količina energije isporučene u stijenku vene) rezultati takodjer mogu biti nezadovoljavajući. U nas često korištena i reklamirana metoda UGFS ima lošije rezultate kod liječenja velikih/trunkalnih vena (VSM, VSP) dok su rezultati tretmana manjih vena zadovoljavajući.

Zbog svega navedenog u Poliklinici VENES svakome pacijentu pristupamo individualno i odabiremo onu metodu za koju smatramo da će dati najbolji dugotrajni rezultat.

Stvaraju se nove vene zbog pojave novih bolesnih zalistaka. Radi se o tzv. de novo venama ili progresiji bolesti u venama koje su u vrijeme primarnog tretmana bile zdrave. Prema nekim istraživanjima učestalost pojave takvih vena je 3-4,5% godišnje.

5. Pričekati s operacijom dok planirate obitelj ili još trudnoća

S tom smo se predrasudom susretali već mnogo puta. Dio naših pacijentica često naglašava da su im se vene pojavile tijekom trudnoće, a značajno pogoršale tijekom druge ili treće i to je činjenica jer je poznato  da u trudnoći nastaje značajno tlačno opterećenje venskog sistema, te u zena s već prisutnom venskom insuficijencijom obično dolazi do progresije stanja.

Nema apsolutno nikakvog, znanstvenog dokazanog uporišta u takvoj tvrdnji da operaciju treba izbjegavati izmeđju 2 trudnoće ili odgađjati. Ono sto je potrebno je da se tretman izbjegava u prvih nekoliko mjeseci iza poroda jer u određenom broju slučajeva dolazi do spontane regresije u veličini vena. Ako se zahvat izvodi nakon što se oporavite od poroda i pri tome odabere adekvatna metoda zatvaranje vena ne postoji nikakav povišeni rizik za pojavu novih vena u odnosu na “zdravu populaciju”.

6. Izbjegavati boravak u saunama, bazenima i toplim krajevima ili sunčanje na plażama ako imate proširene vene

Sve navedeno može biti razlog pojačanja lokalnih  simptoma proširenih vena ali sigurno neće značajno doprinijeti progresiji bolesti. Venski se tonus opušta tijekom toplog vremena i one postaju vidljivije. Puno važnije i opasnije od topline su periodni dugog sjedenja i neaktivnosti ili pak duljeg stajanja. Zato je svaka aktivnost koja potiče mišićnu pumpu dobrodošla, osobito trčanje, hodanje, vožnja biciklom ili plivanje.

7. Varikozne vene pojavljuju se u starijoj dobi

Najvažniji rizični faktor u pojavi proširenih vena je genetska predispozicija. Ako jedan roditelja ima proširene vene,  imate rizik od 40% da će se također pojaviti i kod vas. Ako oba roditelja imaju varikozne vene, gotovo je sigurno da ćete tijekom života razviti neki oblik venske bolesti.

Nisu rijetka pojava niti u adolescentnoj dobi, pa tako je naš najmlađi pacijent imao simptomatsku bolest proširenih vena u dobi od 16 godina. Razlog kasnijeg otkrivanja bolesti je period koji je potreban da vene postanu izbočene, a što može trajati više godina. Isto tako je važno naglasiti da nije nužno imati vidljive proširene vene da bi imali simptome bolesti. Vrlo često su kliničke smetnje izraženije kod pacijenata bez značajno proširenih vena.

Podijelite na društvenim mrežama