Bolesti vena - Poliklinika Venes

Bolesti vena

Za zdrave noge potrebne su zdrave vene

Venski sistem nogu dijeli se na 3 međusobno povezana sistema. To su površinski venski sistem, duboki venski sistem te sistem perforatora i safenoznog ušća koji ih povezuju.

Krv se iz površinskog venskog sistema prenosi u duboke vene i putem njih ide prema srcu. Za uredan protok krvi iz nogu prema srcu potrebna su 2 sistema koji funkcioniraju sinkronizirano, a to je rad mišićne pumpe na nogama koja tjera krv prema srcu, a drugi je sistem zalistaka koji omogućavaju da krv iz nogu teče u jednom smjeru. Prilikom relaksacije mišića na potkoljenicama, tlak u dubokim venama pada i krv se iz površinskog sistema ulijeva u duboki. Također postoje i zalisci koji sprečavaju obrnuti protok krvi iz dubokih u površinske vene.

Varikozne vene i teleangiektazije nastaju kada se poremeti normalan protok krvi u venama, a uzrok je oštećenje zalistaka.

Varikozne vene

Varikozne vene su izvijugane, proširene vene na nogama uzrokovane povišenim tlakom unutar venskog sistema. S vremenom postaju sve šire uzrokujući niz zdravstvenih problema od osjećaja težine i umora u nogama, svrbeža, probadanja, noćnih grčeva, sindroma nemirnih nogu i bolova.

Sindrom zdjelične kongestije

Jedan od čestih ali neprepoznatih uzroka kronične boli u zdjelici kod žena. Uzrok boli su proširene vene u zdjelici oko jajnika i maternice, a žene često imaju i proširene vene na vanjskom spolovilu ili unutarnjem djelu natkoljenica. Razvoju tog sindroma sklonije su mlađe žene koje su rađale više puta.

Retikularne vene i teleangiektazije

Poznatije pod sinonimom ‘kapilare’, predstavljaju proširene površinske subdermalne vene te ukoliko su širine do 2mm nazivaju se teleangiektazije (spider vene), a ukoliko su širi 2-4mm retikularne vene. Mogu se pojaviti na bilo kojem djelu tijela, ali dominantno se nalaze na nogama i licu.

Podijelite na društvenim mrežama