Opis postupka EVLA, RFA (VNUS) | Poliklinika Venes

Opis postupka EVLA, RFA (VNUS)

Prije liječenja potrebno je učiniti detaljan pregled venskog sistema color Dopplerom tzv. mapiranje vena (vein mapping). Kada se utvrdi stupanj refluksa, širina vene te identificiraju svi insuficijentni perforatori liječnik na temelju svih nalaza odabire najoptimalniju metodu liječenja te vas informira o eventualnim dodatnim zahvatima ukoliko isti budu potrebni (uklanjanje manjih vena na potkoljenicama tzv. miniflebektomijom ili skleroterapijom). Nakon potpisa informiranog pristanka, presvlačenja i uzimanja sredstva za umirenje (sedativ, Dormicum ili Diazepama) legnete na operacijski stol.

Nakon toga se noga s bolesnom venom sterilno opere i prekrije jednokratnim sterilnim prekrivačima, a ostavlja se slobodnim samo dio predviđen za termalnu ablaciju. Kada je pacijent pripremljen za zahvat u lokalnoj se infiltracijskoj anesteziji potkožnog tkiva u visini koljena s medijalne strane punktira vena iglom od 20G preko koje se potom uvodi žica te preko nje vaskularna uvodnica.

Kroz vaskularnu se uvodnicu uvodi laserska ili RF (radiofrekventna) sonda koja se pomoću ultrazvučne kontrole prati do nivoa preterminalne valvule vene safene u preponi. Kada je sonda na poziciji od koje se planira početak termalne ablacije, primjenjuje se lokalna tumescentna anestezija ; u prostor oko vene se pod kontrolom ultrazvuka i pomoću posebne pumpe injicira fiziološka otopina u kojoj se nalaze lidokain i adrenalin s ciljem anestezije , stezanja krvnih žila i zaštite okolnog tkiva.

Otopina se injicira oko čitavog tijeka vene. Iza toga slijedi termalna ablacija tj. temperaturom izazvano oštećenje endotela vene. Nakon što je čitava vena termalno obrađena, sonda se izvlači kroz uvodnicu, a nakon nje i sama uvodnica. Na mjesto punkcije stavlja se flaster, na nogu se stavlja elastična čarapa i time je zahvat završen.

Upute o postupanju iza zahvata dobit će te u otpusnom pismu.

Podijelite na društvenim mrežama

Kontaktirajte nas

Prilaz Gjure Deželića 56, Zagreb

Izjava o privatnosti

 

Radno vrijeme:
PON - PET od 9 do 20 sati
 

Tel. 01 3764 674

Facebook

Dogovorite termin pregleda!

© Poliklinika Venes